Tratamentul prostatitei: aveți încredere în medic!

Lupta împotriva prostatitei este un proces complex și destul de lung, care nu permite auto-tratamentul. Deoarece această boală poate duce atât la patologii ale funcției reproductive masculine, cât și la disfuncționalități grave în activitatea altor organe și sisteme, toate măsurile pentru a face un diagnostic și a determina strategia de tratament necesară trebuie efectuate exclusiv de un urolog. Cum să tratezi prostatita astfel încât boala să se retragă cât mai repede posibil și care este complexul de măsuri terapeutice?

un bărbat se gândește la tratamentul prostatitei

Diagnosticul prostatitei

Identificarea prezenței prostatitei la un pacient pentru un urolog nu este de obicei dificilă, iar scopul principal al procedurilor de diagnostic este de a determina cauza și forma bolii. Unele tipuri de examinări pot provoca disconfort sau durere la pacienți, dar trecerea prin anumite etape ale diagnosticului clinic este necesară pentru ca medicul curant să colecteze informații utile:

 • Examinarea digitală rectală primară și luarea secreției de prostată pentru analiză, care determină natura bolii (forme bacteriene sau infecțioase de prostatita). Dacă în materialul biologic se găsește un agent infecțios, se efectuează un test de sensibilitate a microflorei patogene la antibiotice pentru a optimiza complexul de măsuri terapeutice ulterioare.
 • Ecografia transabdominală sau transrectală. Este prescris după cum este necesar pentru a clarifica caracteristicile stării glandei prostatei. Ecografia transabdominală se efectuează prin peretele abdominal anterior și nu provoacă disconfort pacientului. Cu toate acestea, o examinare transrectală a prostatei (prin rect) este, deși moderat dureroasă, dar o procedură mai informativă, deoarece vă permite să determinați nu numai parametrii glandei, ci și modificările sale structurale.
 • Test de sânge pentru PSA. Excesul în sânge a nivelului normal (4 ng / ml) al antigenului specific prostatic poate indica prezența proceselor patologice în glanda prostatică. Determinarea indicatorilor PSA ar trebui efectuată nu numai în procesul de diagnosticare a prostatitei, ci și în timpul tratamentului bolii pentru a evalua eficacitatea terapiei.

Principalele componente terapeutice și metode de tratament al prostatitei

Prostatita acută și exacerbarea formei cronice a acestei boli sunt tratate conform schemelor similare. Corect selectat, terapia rațională presupune o recuperare completă a pacientului în primul caz și duce la vindecarea acestuia sau la remiterea pe termen lung a bolii în al doilea. Doar un urolog poate decide cum să trateze prostatita fără a dăuna sănătății pacientului și cu efectul maxim al mijloacelor și metodelor utilizate, rolul pacientului în acest proces constă în respectarea strictă a tuturor prescripțiilor specialistului.

Terapie medicală

medicamente pentru prostatita

Tratamentul cu medicamente stă la baza oricărui efect terapeutic asupra inflamației la nivelul glandei prostatei. Selecția medicamentelor necesare se face de către medicul urolog pe baza datelor din teste de laborator și alte studii preliminare. Accentul terapiei medicamentoase include:

 • reducerea nivelului de durere al pacientului;
 • normalizarea circulației sângelui în glanda prostatică și organele adiacente;
 • localizarea și distrugerea agentului infecțios;
 • eliminarea reacțiilor inflamatorii și a congestiei la nivelul prostatei;
 • stabilizarea imunității, a performanței sexuale și a bunăstării generale a pacientului

Eficacitatea optimă a terapiei medicamentoase se realizează printr-o combinație de antibiotice, analgezice, medicamente antiinflamatoare și hormonale, antidepresive, microclistere și supozitoare în programul de wellness.

Terapie locală

Efectul local de restaurare asupra glandei prostatei și a zonelor sale inflamate se realizează prin utilizarea diferitelor tipuri de fizioterapie în programul de tratament:

 • fonoforeza cu ultrasunete;
 • hipertermie transrectală cu microunde;
 • diadinamoforeza;
 • terapie cu laser;
 • masaj de prostata.

De remarcat că, cu durerea sa relativă, masajul este cel mai eficient mijloc de combatere a prostatitei. Datorită unor astfel de proceduri, secreția stagnantă din glanda prostatică este îndepărtată, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sanguine a țesuturilor afectate și la creșterea eficacității medicamentelor utilizate de pacient. Masajul este prescris pacientului în perioadele de remisiune sau de diminuare a manifestărilor acute ale bolii. În timpul unei exacerbări a prostatitei, procedurile sunt excluse de medic din lista măsurilor terapeutice, deoarece pot provoca răspândirea infecției.

Fitoterapie

Tratamentul cu fitopreparate este prescris pacienților cu prostatită ca parte a terapiei complexe. Utilizarea produselor de sănătate pe bază de plante este posibilă pe o perioadă lungă de timp, datorită efectului lor inofensiv asupra organismului și incidenței reduse a efectelor secundare. Fitoterapia se poate desfășura prin uz intern și (sau) extern, sub formă de sucuri, decocturi sau infuzii de sunătoare, ginseng, calamus, bigor, brusture, urzică și alte plante medicinale. În forma cronică de prostatita, medicul poate prescrie magneto-, fono- sau electroforeza fitopreparatelor.

Medicamente în tratamentul prostatitei

Cursul de utilizare a medicamentelor de către pacienți este prescris de medicul lor în mod individual. Un program de antibiotice este conceput având în vedere următoarele criterii specifice:

 • forma bolii;
 • tipul de agent patogen și activitatea antimicrobiană a medicamentului;
 • capacitatea de penetrare a medicamentului în țesutul prostatic;
 • nu există contraindicații pentru administrarea medicamentului;
 • metoda de administrare a medicamentului;
 • posibile efecte secundare

Conform indicatorilor eficacității tratamentului prostatitei cronice și acute, există trei grupuri principale de agenți antibacterieni:

 • Fluorochinolone. Medicamentele din acest grup au un spectru larg de acțiune și au capacitatea de a se acumula în țesuturile glandei prostatei în concentrație mare; în același timp, rezistența bacteriilor patogene la agentul activ nu este dezvoltată. „Dezavantajul" fluorochinolonelor constă în posibilele lor efecte negative asupra sistemului nervos central și probabilitatea apariției reacțiilor alergice la pacienți.
 • Tetracicline. Aceste medicamente sunt cele mai eficiente împotriva agenților patogeni atipici, dar nu sunt suficient de active în lupta împotriva Escherichia coli și stafilococi și sunt complet ineficiente împotriva Pseudomonas aeruginosa.
 • Macrolide. Preparatele din grupul de macrolide pătrund cu ușurință și se acumulează în mod activ în țesuturile glandei, totuși, fiind slab toxice și eficiente în distrugerea bacteriilor gram-pozitive, sunt ineficiente în suprimarea bacteriilor gram-negative.

În primele zile de administrare a medicamentelor antibacteriene prescrise, un pacient cu un diagnostic de prostatita ar trebui să-și viziteze în mod regulat medicul. O astfel de măsură este necesară pentru ca urologul să urmărească eficacitatea antibioticelor. Dacă, după trei zile de tratament, specialistul nu observă îmbunătățiri vizibile ale stării pacientului, el înlocuiește principalul medicament. Atunci când prescrie antibiotice, medicul trebuie să țină cont de experiența pacientului de a lua medicamente similare pentru a exclude re-prescrierea unui medicament din același grup.

În plus față de antibacteriene și analgezice, unui pacient cu prostatită i se poate prescrie terapie hormonală și (sau) ia alfa-blocante:

 • Terapia hormonală. Starea și funcțiile prostatei depind direct de cantitatea de androgeni și estrogeni din corpul masculin. Utilizarea medicamentelor hormonale în tratamentul prostatitei vă permite să schimbați echilibrul hormonilor „feminin" și „masculin" într-o direcție dată. Deoarece astfel de medicamente ajută la reducerea țesutului glandular al prostatei, putem vorbi despre rolul indirect al antiandrogenilor în recuperarea unui pacient cu prostatita.
 • Alfa-blocante. Aportul de astfel de fonduri se referă la metoda de terapie patogenetică; scopul său este ameliorarea simptomelor generale de inflamație a prostatei. Deosebit de eficientă este utilizarea alfa-blocantelor pentru problemele de urinare. Datorită eliminării spasmelor sfincterului, a pereților ureterului, a mușchilor netezi ai vezicii urinare, precum și a glandei prostatei în sine, stagnarea sau refluxul invers al secreției de prostată este prevenită și edemul este îndepărtat din organul inflamat.

Indiferent de scopul și specificul utilizării medicamentelor, administrarea oricărui medicament trebuie efectuată exclusiv conform prescripției medicului și sub controlul acestuia. Automedicația poate duce la o complicație a bolii sau poate face ineficientă terapia ulterioară în clinică.

Imunocorecția este cheia unui tratament de succes

Întregul complex de proceduri medicale pentru prostatita cronică sau acută trebuie însoțit în mod necesar de măsuri imunocorectoare (vizite regulate la imunolog, normalizarea stilului de viață, luarea de vitamine, imunomodulatoare etc. ). Starea imunitară ridicată a organismului contribuie la recuperarea rapidă a pacientului sau la prelungirea fazei de remisiune în forma cronică a bolii.

consultație cu un specialist în prostatită

O vizită în timp util la un specialist în cazul apariției simptomelor caracteristice bolii, respectarea strictă a recomandărilor medicale în cazul unui diagnostic de prostatita, prevenirea reapariției unei boli existente și o respingere categorică a auto-tratamentului în favoarea intervenției profesionale. de către un urolog vă va permite să evitați tratamentul pe termen lung și consecințele nedorite ale unei boli grave.