Inflamația prostatei (prostatita) la bărbați

Inflamația prostatei (prostatita) este o afecțiune foarte dureroasă. Dar, de obicei, prostatita nu se limitează doar la durere și provoacă simptome și mai grave. Care? Cât durează de obicei inflamația prostatei? Și ce ajută din asta?

Ce este prostatita?

Prostatita este o inflamație a prostatei (glandei prostatei). Prostata se poate inflama ca urmare, de exemplu, a bacteriilor care pot pătrunde în țesutul prostatic din tractul urinar. În funcție de faptul că cauza inflamației prostatei este bacteriană sau nu, se disting următoarele tipuri de prostatita:

 • bacteriene;
 • prostatita bacteriana.

Prostata este o glandă de patru centimetri, care la bărbați este situată sub vezica urinară. Este unul dintre organele reproducătoare interne care produce o secreție care se amestecă cu spermatozoizii în timpul ejaculării. Această secreție asigură motilitatea spermatozoizilor și oferă sprijin în drumul către ovulul femel.

Glanda prostatică la bărbați se poate inflama ca urmare a inflamației vezicii urinare sau a uretrei (uretrei), iar agenții cauzali ai inflamației pot fi bacteriile care migrează din vezică sau uretră în prostată. În acest caz vorbim despre prostatita acută. În cele mai multe cazuri, infecția poate fi controlată cu antibiotice.

La aproximativ 5 din 100 de pacienți, bacteriile rămân în prostată în ciuda tratamentului, lăsând inflamația neschimbată. Diagnosticul prostatitei cronice.

Bacteriile nu sunt întotdeauna cauza inflamației prostatei

Pe lângă bacterii, există și alți factori care pot provoca inflamația prostatei, cum ar fi tulburările sistemului nervos central (SNC), problemele mentale, stresul și inflamația cronică a peretelui vezicii urinare. Deoarece prostatita în acest caz aparenu din cauza bacteriilor, el este numitprostatita bacteriana.

Uneori, prostatita bacteriană este numită una dintre formele sindromului durerii pelvine cronice (CPPS, pe scurt). Cu toate acestea, acest sindrom de durere se poate dezvolta și fără inflamarea prostatei. Pe lângă inflamatorii, există și forme neinflamatorii ale sindromului durerii pelvine cronice.

Notă:În sindromul durerii pelvine cronice neinflamatorii, simptomele sunt asemănătoare cu cele ale prostatitei, dar nu se găsesc nici bacterii, nici semne de inflamație.

Cu toate acestea, în clasamentul oficialprostatitaInstitutele Naționale de Sănătate din SUA enumeră atât formele inflamatorii, cât și cele neinflamatorii ale sindromuluicronicdureri pelvine.

Potrivit multora, acest lucru introducemediciiînșelătoare și, în cel mai rău caz, poate duce la un tratament necorespunzător. Spre deosebire de inflamația glandei prostatei, sindromul durerii pelvine cronice neinflamatorii nu răspunde la terapia cu antibiotice.

prostată inflamată

Cauzele prostatitei

Există o serie de factori care contribuie la inflamarea glandei prostatei. Cele mai importante sunt:

 • infecții recurente ale tractului urinar;
 • cateterizarea vezicii urinare;
 • intervenții chirurgicale în zona urogenitală;
 • sex anal neprotejat.

În aceste condiții și în alte circumstanțe, bacteriile pot pătrunde cu ușurință în tractul urinar și pot provoca inflamarea glandei prostatei. Dacă bacteriile intră în prostată, aceasta poate duce la prostatita bacteriană.

Prostatita bacteriană poate avea cauze mai diverse. Să aruncăm o privire mai atentă asupra cauzelor ambelor tipuri de prostatita.

Prostatita bacteriană

prostatita bacteriana

Majoritatea prostatitei bacteriene sunt cauzate de bacterii intestinale precum Escherichia coli sau enterococi. Dacă intră în tractul urinar prin deschiderea penisului, provoacă mai întâi o infecție a uretrei sau vezicii urinare, apoi agenții patogeni intră în glanda prostatică, provocând inflamarea prostatei.

Bărbații care fac prostatita în spital au adesea Pseudomonas aeruginosa. Ele intră în tractul urinar după cateterizarea vezicii urinare.

În cazuri rare, inflamația prostatei apare ca urmare a bolilor cu transmitere sexuală. În acest caz, agenții cauzali sunt în principal chlamydia.

Prostatita bacteriana

În prostatita bacteriană (o formă de sindrom de durere pelvină cronică), orice bacterie poate fi vinovată. Cu toate acestea, după teste, leucocitele (globulele albe din sânge care protejează organismul) se găsesc în prostată și spermatozoizi. Acest lucru indică faptul că organismul luptă împotriva inflamației.

Ceea ce cauzează această inflamație nu este pe deplin înțeles și studiat de specialiști. Acesta este probabil rezultatul efectelor combinate ale diferiților factori. Următorii factori pot juca un rol:

 • răspuns imunitar afectat;
 • tulburări ale sistemului nervos central care afectează nervii și mușchii sistemului genito-urinar și împiedică o persoană să-și golească vezica urinară ca de obicei;
 • tulburări mentale precum stresul, anxietatea sau depresia.

Unii experți sugerează că infecțiile ascunse pot fi cauza sindromului durerii pelvine cronice. Cu toate acestea, această presupunere este controversată.

Simptome tipice ale prostatitei

Simptomele tipice ale prostatitei bacteriene acute sunt:

 • Urinare frecventa;
 • arsuri în timpul urinării (de obicei, cu o cantitate mică de urină);
 • durere în vezică și perineu;
 • durere în timpul mișcărilor intestinale;
 • greață, vărsături;
 • febră și frisoane.

Prostatita bacteriană cronică provoacă, de asemenea, durere și probleme cu urinarea. Cu toate acestea, aceste simptome dispar imediat și apoi apar după un timp. Prostatita cronică se caracterizează printr-o evoluție recurentă cu inflamație care se estompează și reapar. Poate dura mai multe luni.

Un alt semn caracteristic al inflamației cronice a glandei prostatei este disfuncția erectilă.

simptome de prostatită

Inflamația bacteriană a prostatei, care nu este cauzată de bacterii, provoacă în esență simptome similare cu cele ale prostatitei bacteriene cronice. În plus, victimele se plâng uneori de durere în timpul ejaculării.

Caz special: inflamația asimptomatică a prostatei

În cazuri rare, medicul poate detecta un număr crescut de globule albe în secrețiile ejaculate sau prostatei, dar persoana afectată poate să nu simtă durere sau alte simptome ale inflamației prostatei.

Astfel de cazuri sunt clasificate ca inflamație asimptomatică a prostatei și sunt de obicei descoperite întâmplător, ca parte a unui screening pentru cancer sau infertilitate.

Diagnosticare

Un medic poate diagnostica prostatita bacteriană acută întrebând pacientul despre simptomele sale și examinând prostata. În primul rând, medicul simte prostata cu degetul. Dacă, la palpare, în zona prostatei se simt căldură și umflare, iar pacientul simte durere, aceasta indică o inflamație bacteriană acută.

Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate face și un test de urină și poate extrage sânge de la pacient pentru a examina nivelul celulelor inflamatorii.

Inflamația bacteriană cronică a prostatei nu poate fi diagnosticată doar prin palpare. De exemplu, dacă pacientul se află între două crize de inflamație, medicul nu va putea detecta umflarea severă în timpul palpării. Prin urmare, testele de sânge și urină sunt necesare pentru a diagnostica prostatita bacteriană cronică.

Pentru a detecta prostatita cronică, o probă de urină nu este suficientă. Pentru că dacă urina conține globule albe și bacterii, acest lucru poate indica și o infecție a tractului urinar. Pentru a afla dacă inflamația afectează prostata, medicul dumneavoastră va trebui să examineze mai multe mostre de urină.

Tratamentul prostatitei

Ce tratament va ajuta cu inflamația prostatei depinde de cauză: dacă inflamația a fost cauzată de bacterii, terapia va fi diferită de tratamentul prostatitei bacteriene. Cu toate acestea, în ambele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare (așa-numitele antiflogistice).

Tratamentul prostatitei bacteriene

Pentru inflamația bacteriană a prostatei, antibioticele vor ajuta la eliminarea simptomelor.

 • În caz de prostatita acută ușoară, medicul trebuie să prescrie antibiotice din grupa fluorochinolone, pacientul trebuie să le ia timp de 10 zile.
 • Dacă inflamația este severă, medicul poate administra pacientului antibiotice cu spectru larg.
 • Dacă este o inflamație cronică, pacientul ia de obicei o fluorochinolonă timp de 4-6 săptămâni.

Tratamentul prostatitei bacteriene

Medicii încearcă de obicei să controleze inflamația nebacteriană a glandei prostatei folosind o combinație de diferite medicamente. De exemplu, pe lângă medicamentele antiinflamatoare, acestea pot prescrie și așa-numiteleblocante ale receptorilor alfa-1. Ele relaxează mușchii prostatei și ai vezicii și astfel favorizează golirea vezicii urinare.

În funcție de suspiciunile medicului dumneavoastră cu privire la cauza inflamației, pot fi necesare măsuri suplimentare. De exemplu, s-a sugerat că problemele psihologice pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea prostatitei nebacteriene. În acest caz, medicul poate recomanda psihoterapie.

În plus, tratamentele termice precum băile pot fi adesea folosite pentru ameliorarea simptomelor.

Tratamentul prostatitei cu remedii populare

Remediile populare pentru prostatită servesc ca alternativă la terapia medicamentoasă. Folosit pentru prostatita bacteriană. Înainte de a utiliza remedii populare, consultați-vă medicul.

Fireweed

Fireweed s-a dovedit a fi un remediu excelent pentru bolile de prostată.

fireweed pentru tratamentul prostatitei

Fireweed este o plantă erbacee perenă. Are flori mici, de obicei albe, dar vin și în diferite nuanțe de roșu.

Semințele de fireweed sunt mici, există un puf pe suprafața lor, cu ajutorul căruia se răspândesc.

Există aproximativ 200 de specii de fireweed, planta este adesea privită ca o buruiană și poate fi foarte toxică, dar efectele benefice au fost demonstrate doar în fireweed. Se folosesc flori și rădăcină. Conținutul de substanțe biologice active (miricetină, kaempferol, quercetină, lectină și sitosterol) are un efect pozitiv asupra activității prostatei.

Utilizarea fireweed:

Se toarnă 1 linguriță grămadă de plantă în 1/4 de litru de apă, se aduce la fierbere și se lasă la fiert pentru o perioadă scurtă de timp (15 minute). Ar trebui să-l bei în înghițituri pe tot parcursul zilei (până la 2 căni) rece.

Această plantă medicinală este utilizată pentru diferite boli urologice, în special:

 • pentru toate bolile de prostată, inclusiv cancerul de prostată;
 • pentru boli de rinichi;
 • pentru boli ale vezicii urinare;
 • pentru cancerul vezicii urinare;
 • pentru vindecarea rănilor.

Fireweed este eficientă împotriva inflamației tractului urologic, de regulă, este combinată cu alte ierburi, în funcție de natura problemelor, cel mai adesea cu merișor, vergea, coada-calului sau mesteacăn.

Ceai verde

Medicamentele sub formă de ceai verde sunt probabil cel mai plăcut mod de a trata prostatita.

Este indicat să bei 3 căni de ceai verde pe zi.

Această băutură favorizează urinarea frecventă, ceea ce ajută la curățarea întregului corp. În plus, ceaiul verde este implicat direct în detoxifierea organismului.

Sfat!Bărbații sunt sfătuiți să urineze în timp ce stau pe scaun. În acest fel, se realizează golirea completă a vezicii urinare. Poziția șezând eliberează complet toți mușchii pelvieni, drept urmare nu rămâne urină reziduală în vezică, în care unele bacterii patogene s-ar înmulți, altfel, rapid.

Urzica

2 pumni de frunze de urzică proaspăt culese - la aproximativ 15 cm de vârful plantei - trebuie turnate cu 300 ml apă de băut și lăsate la infuzat peste noapte (aproximativ 12 ore). Dimineața, infuzia trebuie să fie ușor încălzită și băută.

Merișor

Merișorul este unul dintre celebrii luptători împotriva prostatitei. Tratamentul la domiciliu cu merișoare presupune consumul lui sub formă uscată, proaspătă sau conservată. În acest din urmă caz, totuși, ar trebui să fii atent la zahăr adăugat.

merișor pentru tratamentul prostatitei

Sucurile de afine sunt, de asemenea, disponibile în magazine. De asemenea, ar trebui să fiți atenți aici și să citiți cu atenție eticheta pentru a vă asigura că sucul nu conține sucuri suplimentare de la alte fructe sau îndulcitori artificiali.

Doar sucul de afine 100% are efecte vindecătoare.

Adăugați merișoare uscate în terci sau fulgi de ovăz.

Pentru cine nu sunt potrivite merisoarele:

Merișoarele sunt contraindicate persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Merișorul poate reduce efectele antiplachetare ale medicamentului, ceea ce va duce la sângerare.

Ghimbir

Când tratați prostatita, puteți acorda atenție unui alt produs util - rădăcina de ghimbir. Ghimbirul este un produs promițător pentru tratamentul acestei boli. Are un efect antiinflamator puternic și proprietăți antioxidante, întrerupe ciclul reproductiv al celulelor canceroase (care este deosebit de important în tratamentul cancerului de prostată) și promovează apoptoza. Împreună cu aceasta, ghimbirul nu este toxic pentru alte celule cu creștere rapidă.

Trebuie luat după mese, adăugând rădăcina în ceai (de preferință verde).

Semințe de dovleac

După cum arată practica, cea mai eficientă metodă de tratare a prostatitei este folosirea semințelor de dovleac proaspete și nu uscate.

seminte de dovleac pentru tratamentul prostatitei

Preparare:Semințele de dovleac trebuie zdrobite. Masa rezultată se amestecă cu miere în proporții egale și se încălzește ușor. Apoi trebuie să-l lăsați la frigider câteva ore, după care trebuie să formați bile de mărimea unei nuci.

Bilele se iau înainte de masă, de 1-2 ori pe zi, zilnic.

În scop preventiv, puteți mânca 4-5 semințe de dovleac în fiecare zi. Acestea conțin zinc, seleniu și alte substanțe biochimice care reduc inflamația din organism, inclusiv glanda prostatică, și au un efect pozitiv asupra formării hormonului masculin testosteron.

Castane

Castanele sunt, de asemenea, eficiente și nu au efecte secundare, ceea ce este foarte important pentru persoanele în vârstă.

Castanele trebuie curățate de coajă, zdrobiți miezul în bucăți mici, turnați apă clocotită peste el și lăsați-l să fiarbă timp de o oră.

Decoctul trebuie luat de 3 ori pe zi înainte de mese, câte 30 de picături.

Sex obișnuit

Sexul regulat, la fel ca masturbarea, curăță prostata, promovează circulația sângelui și previne inflamația locală.

Prognostic: durata și evoluția prostatitei

Prostatita acută răspunde de obicei bine la tratament. Dacă pacientul ia antibioticele prescrise de medic, durerea și febra dispar de obicei în 36 de ore. După câteva zile, simptomele ar trebui să scadă semnificativ.

Prostatita cronică durează câteva luni și apare de obicei în recăderi, între care pacientul simte puțin sau deloc disconfort. Prostatita cronică este de obicei mai persistentă decât prostatita acută: terapia cu antibiotice durează adesea câteva săptămâni.

Este posibil să previi prostatita?

Tratamentul precoce al infecțiilor tractului urinar poate preveni răspândirea germenilor la prostată și, prin urmare, inflamația prostatei. Utilizarea prezervativelor poate ajuta, de asemenea, la prevenirea inflamației prostatei cauzate de anumite boli cu transmitere sexuală.