Medicamente pentru tratamentul prostatitei

Inflamația prostatei este o boală complexă, dar vindecabilă. Când apar primele simptome, trebuie să consultați imediat un medic, deoarece auto-tratamentul duce la complicații grave - infertilitate, impotență, complicații oncologice și poate provoca moartea. Medicamentele moderne pentru tratamentul prostatitei luptă rapid și eficient împotriva bolii. Metoda medicamentului este cea mai importantă în terapie și este utilizată pe scară largă în diferite stadii ale bolii.

bărbat cu prostatită cum să trateze cu medicamente

Tratamentul medical al prostatitei

Utilizarea anumitor medicamente, precum și eficacitatea lor, depinde de agentul patogen, de forma și de gradul evoluției bolii. Antibioticele sunt utilizate pe scară largă pentru a trata prostatita bacteriană în forme acute și cronice. Medicamentele sunt eficiente și împotriva prostatitei bacteriene, atunci când boala este permanentă.

capsule pentru prostatită

Pentru tratamentul glandei prostatei, se utilizează o tehnică complexă și sunt prescrise mai multe medicamente care aparțin unor grupuri diferite în funcție de metoda de expunere și efectul terapeutic:

 • antibiotice sau alte medicamente antibacteriene;
 • spasme și calmante;
 • blocante de adrenalină care reduc tonusul țesutului muscular;
 • imunomodulatoare care stimulează activitatea sistemului imunitar;
 • hormonale și antihistaminice;
 • complexe de vitamine și minerale;
 • medicamente anticolinergice.

Toate programările sunt făcute de un urolog pe baza rezultatelor testelor și examinărilor. Tratamentul include:

 • oprirea proceselor inflamatorii;
 • ameliorarea stării de bine a pacientului;
 • eliminarea cauzelor din care s-a dezvoltat boala.

De regulă, se utilizează terapia complexă cu medicamente, inclusiv mai multe tipuri de medicamente, detalii ale cărora sunt prezentate în tabel.

Soiuri de medicamente Descriere Scop
Antibiotice Ucide bacteriile gram-negative și gram-pozitive care cauzează boala. Principalul remediu. Eficient în cazul detectării unei infecții bacteriene. Ele sunt prescrise pe baza analizei secretului și a antibiogramei, care determină sensibilitatea microbilor la medicament.
Imunomodulatoare Restabiliți funcțiile de protecție ale organismului, activați celulele imunocompetente. Recomandate atunci când imunitatea este redusă, sunt aproape întotdeauna folosite pentru a trata formele severe de prostatita. Eficient pentru inflamația virală, helmintică, alergică a prostatei.
Alfa-blocante Blocați posibilitatea interacțiunii adrenoreceptorilor cu adrenalina și norepinefrina. Ele aparțin celei de-a doua linii de terapie. Ele sunt prescrise pentru a reduce tonusul prostatei, vaselor de sânge și vezicii urinare rezultat dintr-un dezechilibru între sistemul nervos simpatic și parasimpatic.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene Medicamente antiinflamatoare. Ele blochează formarea de prostaglandine, care provoacă febră, convulsii și dureri musculare, provocând disfuncții ale sistemului genito-urinar. Ele sunt utilizate ca un medicament suplimentar pentru tratamentul simptomatic în terapia medicamentoasă complexă pentru bolile acute și cronice.
Calmante Analgezicele care ameliorează sindroamele dureroase provoacă ușurare. Durerea dispare pentru o vreme. Descarcat pentru a calma durerea, diferite locații, caracterizate ca fiind insuportabile.
Tablete pe bază de plante Sunt fabricate din substanțe naturale de origine vegetală sau animală. Sunt utilizate ca medicamente suplimentare și în scopuri profilactice.

Fiecare grup de medicamente este descris în detaliu mai jos, cu toate acestea, trebuie avut în vedere că aceste informații sunt doar în scop informativ, orice programări sunt făcute de un urolog, iar tratamentul se efectuează sub supravegherea acestuia.

Antibiotice în tratamentul prostatitei

Antibioticele sunt pilonul tratamentului medical pentru prostatita bacteriană. În funcție de agentul patogen, prezența sau absența bolilor infecțioase însoțitoare, precum și cu un anumit curs de inflamație bacteriană a prostatei, medicul curant poate decide numirea lor. Se folosesc predominant medicamente cu spectru larg. Luând în considerare severitatea evoluției bolii, medicamentele sunt prescrise sub formă de tablete, injecții intramusculare sau intravenoase, picături.

injecții intravenoase pentru prostatită

Este ineficient să tratați prostatita acută fără antibiotice, deoarece această boală este cel mai adesea cauzată de infecții bacteriene. Utilizarea acestui grup de medicamente vă permite să luați boala sub control. Durata cursului este de aproximativ două săptămâni, ușurarea se simte deja în primele zile.

Situația cu tratamentul prostatitei cronice este mult mai complicată. În acest caz, se prescrie un antibiotic în funcție de indicația CFU în exprimatele gonadelor, pe fondul creșterii secreției de leucocite. Cursul tratamentului este mai lung, poate fi de 6-8 săptămâni. Alegerea medicamentului trebuie să se bazeze pe indicațiile antibiogramei.

Cu prostatita asimptomatică, antibioticele sunt prescrise numai conform indicațiilor:

 • infertilitate;
 • înainte de operație;
 • înainte de a lua țesut de prostată pentru biopsie;
 • la identificarea agenților patogeni precum gonoreea sau chlamydia.

De asemenea, este necesar să se utilizeze antibiotice dacă prostatita non-bacteriană este cauzată de infecții parazitare sau fungice, apare pe fondul altor boli bacteriene etc.

Important! Tratamentul cu antibiotice ar trebui să fie însoțit de medicamente antifungice și eubiotice necesare restabilirii microflorei intestinale.

De ce sunt prescrise imunomodulatoarele pentru tratamentul prostatitei?

programare la medic pentru prostatită

Inflamația prostatei este o boală gravă, ca urmare a căreia funcțiile de protecție ale corpului sunt slăbite semnificativ. Mai ales in cazul prostatitei cronice, cand sistemul imunitar functioneaza la limita sa. Preparatele care îi stimulează activitatea accelerează semnificativ procesul de vindecare, indiferent de tipul și forma de prostatita. Ele funcționează eficient în cazurile de leziuni virale, când antibioticele sunt neputincioase.

Prescrierea incorectă a imunostimulatoarelor poate afecta negativ sănătatea pacientului, de aceea este necesar să consultați un imunolog cu experiență.

Important! Pentru a obține informații exacte despre starea sistemului imunitar, se recomandă o imunogramă.

Cursul de tratament nu poate dura mai mult de două săptămâni. Nu puteți lua simultan două tipuri de imunomodulatoare care au un efect similar.

Pentru categorii precum prostatita virală și alergică, precum și boli rezultate în urma unui atac asupra organismului de protozoare și helminți, însoțit de o scădere bruscă și inevitabilă a imunității, alegerea și utilizarea medicamentelor imunostimulatoare este esențială pentru un tratament de succes.

Alfa-blocante și caracteristicile utilizării lor în tratamentul prostatitei

un remediu pentru prostatita

În procesul de dezvoltare a inflamației glandei prostatei, apar inevitabil probleme cu urinarea, acest lucru se datorează tonusului ridicat al țesuturilor musculare ale sistemului genito-urinar. Pentru a elimina această problemă, trebuie să relaxați mușchii. In aceste scopuri se folosesc blocante alfa-adrenergice, blocand eliberarile de adrenalina, netezind tesutul muscular actionand asupra receptorilor vezicii urinare si prostatei.

Alfa-blocantele aparțin a doua linie de medicamente și sunt utilizați în terapia medicamentoasă complexă ca tratament simptomatic. Acțiunea lor vizează normalizarea presiunii intrauretrale, reducerea tonusului vezicii urinare și a gâtului acesteia, mușchii netezi ai prostatei. Ca urmare, simptomele sunt reduse, manifestate sub formă de urinare frecventă și dureroasă.

Eficacitatea medicamentelor este de 48-80%, după ce le-au luat:

 • procesul de scurgere a urinei este normalizat;
 • durerea scade;
 • dorinta sexuala revine;
 • stagnarea sângelui în pelvis se oprește;
 • hiperplazie benignă redusă.

Medicamentele din acest grup sunt utilizate nu numai în urologie, ci sunt utilizate pe scară largă pentru a trata alte boli. Durata tratamentului este determinată de medicul curant.

Toate medicamentele alfa-blocante sunt împărțite în două grupe:

 1. Selectiv, cu un număr minim de efecte secundare. Blocați selectiv receptorii alfa-1-adrenergici localizați în vezică și prostată. Adesea provoacă ejaculare retrogradă.
 2. Neselectiv, afectează sensibilitatea tuturor receptorilor alfa, are un efect pronunțat nu numai asupra organelor genito-urinale, ci și asupra sistemului nervos central.

Utilizarea alfa-blocantelor în tratamentul prostatitei crește semnificativ eficacitatea antibioticelor și a medicamentelor antiinflamatoare, vă permite să accelerați timpul pentru care puteți vindeca pacientul. Sunt necesare în special pentru pacienții care suferă împreună cu hipertensiune arterială prostatită.

Există contraindicații pentru utilizare, ignorarea acestora poate duce la dezvoltarea colapsului ortostatic și la alte consecințe grave. Este la fel de important să urmați regulile pentru combinarea medicamentului cu alte medicamente.

Atenţie! Decizia de a conecta alfa-blocantele la terapie poate fi luată numai de medicul curant.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Aceste medicamente ameliorează inflamația, reduc temperatura și neutralizează durerea, sunt considerate numai medicamente auxiliare. Ca urmare a utilizării lor, producția de prostaglandine implicate în dezvoltarea inflamației este suprimată. După administrarea de AINS, intensitatea procesului inflamator este redusă semnificativ, precum și:

 • hiperemia scade și fluxul sanguin al țesutului glandular este restabilit;
 • calmează durerea și oprește spasmele;
 • temperatura scade, starea febrila se opreste.

Programarea se face de către medicul curant, în cazuri de urgență, de exemplu, o singură programare independentă. Fără tratament medicamentos complex, aceste medicamente, dacă sunt utilizate fără prescripție medicală, nu vor face decât să înrăutățească starea de sănătate.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt disponibile în următoarele forme de dozare:

 • pastile;
 • lumanari;
 • injecții.
supozitor rectal pentru prostatită

Ușurarea după administrarea medicamentului dorit apare în 10-30 de minute. În caz de disconfort și disconfort cauzat de utilizarea medicamentului, trebuie să consultați imediat un medic. Cele mai populare în tratamentul bolilor urologice sunt medicamentele pe bază de ibuprofen, ketoprofen, diclofenac, deoarece au cele mai puține efecte secundare, în timp ce eficacitatea lor este deosebit de mare.

Supozitoarele rectale combinate (lumânări topite de temperatura corpului), care pot include substanțe antibacteriene, analgezice și antiinflamatoare, au un impact semnificativ asupra evoluției bolii.

Primul loc în evaluarea popularității medicamentelor pe bază de diclofenac.

Calmante pentru prostatită

Cele mai populare analgezice de utilizat în tratamentul prostatitei sunt analgezicele.

O altă formă de dozare - supozitoare, este mai eficientă decât tabletele, deoarece are efect direct asupra zonei afectate. Pozițiile de conducere sunt ocupate de preparate cu novocaină, cu toate acestea, utilizarea lor independentă este inacceptabilă, deoarece este necesar un calcul precis al dozei, altfel pot apărea reacții alergice. Este posibilă și o supradoză, însoțită de greață și vărsături, halucinații, convulsii, frică, panică etc.

Lumânările cu belladona nu numai că anesteziază, ci au și un efect antispastic și antiinflamator. Mijloace eficiente care sunt disponibile sub formă de supozitoare, tablete și injecții.

Multe medicamente antiinflamatoare, inclusiv supozitoare rectale, au un efect analgezic.

Este extrem de periculos să folosiți des analgezice, deoarece acest lucru poate duce cu ușurință la complicații. Recepție unică justificată pentru ameliorarea durerii insuportabile.

Ar trebui să iau pastile din plante?

pastile pentru prostatita

Medicamentele făcute pe bază de materii prime naturale diferă semnificativ de „omologul lor sintetic". Avantajele medicamentelor pe bază de plante sunt: o compoziție unică bogată în medicamente native (nemodificate) active biologic, biodisponibilitate ridicată a medicamentelor, alergenitate scăzută și prietenos cu mediul.

Preparatele homeopatice și pe bază de plante câștigă o mare popularitate, dar utilizarea lor în locul antibioticelor și antiinflamatoarelor este nu numai ineficientă, ci și dăunătoare sănătății.

Ca parte a terapiei complexe, aceste medicamente sunt sigure și nu dăunează organismului. Cu toate acestea, recepția lor ar trebui să fie coordonată cu medicul urolog curant.

Pentru a obține efectul, preparatele din plante trebuie luate timp de mai multe luni, timp în care prostatita acută se poate transforma într-un stadiu cronic, iar formele avansate se pot complica și se pot dezvolta în boli care necesită tratament chirurgical și chiar devin cauza oncologiei.

Prevenirea cu preparate din plante

Utilizarea preparatelor din plante sub orice formă este justificată dacă este folosită exclusiv ca mijloace suplimentare. Rezultate bune se obțin în cazurile în care homeopatia este utilizată pentru prevenire și ca uz casnic după ce a primit un curs complet de tratament medical.

Preparatele pe bază de plante au următoarele proprietăți:

 1. Efect uroseptic, au tablete și ceaiuri cu tanacei, centaury, ursul. Datorită acestora, țesuturile prostatei sunt curățate de bacterii, viruși și toxine rezultate din activitatea lor vitală.
 2. Procesele inflamatorii supresive în glanda prostatică. Pentru fabricarea utilizării gălbenele, șoricelul, ursul, sunătoarea și salvie.
 3. Îmbunătățirea circulației sângelui și eliminarea congestiei la nivelul prostatei se realizează prin tablete pe bază de castan și trifoi dulce.
 4. Menținerea sistemului imunitar se realizează cu ajutorul ghimbirului, ginsengului, mentei și lămâii.
remedii populare pentru prostatita

Pentru bărbații cu risc, se recomandă să ia medicamente preventive specializate: complexe de vitamine și minerale, suplimente alimentare, preparate din plante - tablete, supozitoare, preparate din plante. De asemenea, sunt potrivite pentru restabilirea sănătății și potenței după tratamentul medicamentos.

Agenții preventivi pot fi vizați îngust sau pot avea un spectru larg de acțiune. Ca și în scopuri medicinale, toate prescripțiile pentru prevenirea bolilor sunt făcute de un medic. Chiar și cele mai inofensive produse vă pot dăuna sănătății dacă sunt utilizate incorect.

Reabilitarea după o boală nu necesită spitalizare, iar pacientul rămâne acasă. Sub rezerva numirii procedurilor medicale, acestea pot fi efectuate într-o clinică sau în sanatorie.