Pastile pentru prostatită: cele mai ieftine și eficiente

Prostatita este o boală inflamatorie a glandei prostatei. Ca și în cazul oricărei inflamații, principalul tratament pentru prostatita este terapia conservatoare. Există multe medicamente, pentru numirea fiecăruia dintre ele are propriile indicații.

Tablete pentru tratamentul prostatitei

Luarea sub formă de tablete de medicamente este principala modalitate de a trata prostatita. Indicațiile pentru o astfel de terapie sunt următoarele:

 • Durere în timpul urinării;
 • Dificultate la urina;
 • Senzație de plinătate în pelvis;
 • Durere în perineu;
 • Prostatoree sau spermatoree;
 • Creșterea diurezei nocturne;
 • Senzație de golire incompletă a vezicii urinare.

Notă! În general, orice simptom de prostatita acută sau cronică este o indicație pentru numirea anumitor grupuri de medicamente.

injectat pentru prostatită

Tipuri de pastile pentru prostatită

În funcție de tipul de prostatita, de formele și principalele manifestări ale acesteia, medicul poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

 • analgezice;
 • antibiotice;
 • fitopreparate;
 • antispastice;
 • imunomodulatoare;
 • blocante alfa.

Fiecare dintre aceste grupuri are mulți membri.

Calmante

Aceste medicamente inhibă principalele enzime ale inflamației, perturbând astfel patogeneza acesteia. O scădere a procesului inflamator duce la o scădere a edemului tisular, care nu mai comprimă uretra și terminațiile nervoase.

Astfel, sindromul durerii este oprit.

Analgezicele sunt prescrise dacă prostatita este însoțită de durere constantă sau intermitentă.

Antibiotice

Antibioticele sunt necesare dacă prostatita este cauzată de acțiunea microflorei patogene.

Aceste medicamente acționează asupra factorului etiologic al inflamației, suprimând procesul infecțios în țesuturile glandei. Sunt prescrise antibiotice cu spectru larg sau medicamente la care aceste microorganisme sunt sensibile.

Este important! Antibioticele pot fi prescrise și pentru o formă neinfecțioasă de prostatita dacă prostata mărită comprimă uretra. Datorită unei încălcări a fluxului de urină, este posibilă dezvoltarea cistitei și pielonefritei. Antibioticele sunt prescrise pentru a preveni aceste boli.

Fitopreparate

Fitopreparatele, datorită bioflavonoidelor vegetale, vitaminelor și aminoacizilor, acționează într-un mod complex. Ele sunt capabile să reducă inflamația, să amelioreze spasmul mușchilor netezi, să îmbunătățească trofismul țesuturilor și să mărească imunitatea. Cu toate acestea, nu au întotdeauna suficientă putere, prin urmare sunt prescrise împreună cu alte medicamente.

Antispastice

Substanțele medicamentoase din acest grup au un efect miotrop și relaxează mușchii netezi. Din acest motiv, tonusul prostatei și al uretrei scade, retenția urinară este oprită și durerea scade.

În plus, antispasticele reduc tonusul vascular, ceea ce îmbunătățește trofismul țesuturilor prostatei și accelerează regenerarea acesteia.

Imunomodulatoare

Aceste medicamente sunt capabile să stimuleze apărarea organismului. Acestea cresc imunitatea celulară și umorală, ceea ce este important pentru combaterea inflamației.

Este important! Imunomodulatoarele nu trebuie prescrise pentru prostatita autoimună. Această formă de inflamație este cauzată de celulele imune care atacă țesuturile glandelor. Acest grup de medicamente nu va face decât să agraveze situația.

Alfa-blocante

Principiul de acțiune al acestor medicamente este similar cu acțiunea antispastice. Diferența este că reduc tonusul mușchilor netezi prin efecte asupra terminațiilor nervoase.

Notă! Au mai multe efecte secundare, prin urmare, acest grup de medicamente este prescris pentru sindromul obstructiv sever sau durere.

Tabel comparativ de tablete din prostatită

Grup de droguri Mecanism de acțiune Indicatii de utilizare Efecte secundare
Calmante Reduce inflamația și compresia terminațiilor nervoase. Sindrom de durere pronunțată. Durere în timpul urinării sau ejaculării. Trombocitopenie, ulcere gastrice și duodenale, nefrită interstițială.
Antibiotice Ucide microflora patogenă sau blochează reproducerea acesteia. Prostatita infecțioasă, etiologia microbiană dovedită a bolii, sindrom obstructiv. Suprimarea microflorei proprii, afectarea celulelor hepatice, tulburări hematologice.
Fitopreparate Reduce inflamația și spasmul, îmbunătățește trofismul tisular. Cu orice formă de prostatita ca tratament suplimentar. Reactii alergice.
Antispastice Ameliorează spasmul mușchilor netezi. Fenomene obstructive, retenție urinară, sindrom de durere. Amețeli, tahicardie, scăderea tensiunii arteriale.
Imunomodulatoare Creșteți imunitatea propriului organism. Orice formă de prostatită, medicamente suplimentare. Reacții alergice și autoimune.
Alfa-blocante Reduce spasmul mușchilor netezi ai prostatei, îmbunătățește trofismul. Sindrom obstructiv pronunțat. Faza acută a inflamației. Tahicardie, scăderea tensiunii arteriale, amețeli, dureri de cap.