Care sunt simptomele prostatitei la bărbați și tratamentul acesteia

potență slabă la un bărbat cu prostatită

Prostatita este una dintre cele mai frecvente boli ale zonei genitale masculine. Simptomele prostatitei la bărbați și tratamentul acesteia nu pot fi determinate și prescrise în mod independent.

Dacă un bărbat are primele semne de prostatita, ar trebui să consulte imediat un medic. Chiar și o ușoară stare de rău, care indică dezvoltarea unei boli a sistemului genito-urinar, poate avea complicații grave.

Forma prostatei seamănă cu o castan. Lungimea transversală a prostatei la bărbați este de 4 cm, longitudinală - 3 cm, grosimea - 2 cm Organul este format din țesut glandular. În partea superioară este conectată la vezica urinară, iar canalele seminale pleacă din partea inferioară.

Funcțiile prostatei

Prostata sau glanda prostatică îndeplinește o funcție foarte importantă: produce lichid seminal, care se amestecă cu spermatozoizii și formează materialul seminal. Organul acționează ca o supapă în timpul erecției, ceea ce împiedică curgerea urinei în timpul actului sexual.

Datorită conținutului de imunoglobuline A și B din prostată, precum și lizozim (o enzimă antibacteriană), infecția nu poate pătrunde în tractul urinar superior.

Capacitatea funcțională a testiculelor depinde de prostată, prin urmare, cu boli ale acestui organ, puterea sexuală a bărbatului slăbește și producția de spermă este perturbată, ceea ce poate duce la infertilitate.

De ce bărbații dezvoltă prostatita

Prostatita este o boală comună în rândul bărbaților. Oamenii care trăiesc în regiuni reci cu umiditate ridicată sunt mai susceptibili la aceasta. Prostatita apare ca urmare a hipotermiei organismului, deoarece frigul este un factor predispozant pentru stagnarea secreției lichide, iar acest lucru duce la reproducerea activă a microorganismelor patogene.

Prostatita se dezvoltă după 30 de ani. Cu imunitate slabă, poate urma un curs cronic fără simptome pronunțate, astfel încât bărbatul nu observă semnele bolii și nu merge la medic, ci trăiește cu această boală de mulți ani. Faceți o programare la medic numai după o deteriorare bruscă a sănătății. Acest lucru se întâmplă până la vârsta de 45-50 de ani, când un bărbat este diagnosticat cu adenom de prostată, iar tratamentul devine mai complicat.

hipotermia ca cauză a prostatitei

Boala este o tumoră benignă a prostatei, care înrăutățește calitatea vieții unui bărbat, făcând treptat imposibilă intimitatea. Tratamentul adenomului este doar chirurgical. După îndepărtarea acesteia, problema dispare, dar în perioada postoperatorie este necesar să se respecte cu strictețe prescripțiile medicului, caz în care procesul de reabilitare va fi nedureros, iar persoana va reveni la o viață plină. Este necesar să fii atent, să eviți hipotermia, iar simptomele prostatitei nu vor reveni.

Care sunt simptomele prostatitei

Prostatita nu se manifestă imediat, dezvoltându-se treptat în organism. Simptomele bolii la bărbați se manifestă prin dureri în abdomenul inferior, zona suprapubiană și în perineu.

Aceste senzații sunt intensificate după actul sexual. Urinarea devine intermitentă, dureroasă și poate exista o senzație de golire incompletă a vezicii urinare. Mai ales starea patologică se manifestă noaptea, există false îndemnuri dureroase de a merge la toaletă. Durerea apare și în timpul ejaculării. Actul sexual devine dureros.

Prostatita are un curs acut și cronic. În timpul fazei acute, simptomele bolii se agravează, starea de sănătate a pacientului se deteriorează brusc. Primele semne de prostatită la bărbați în faza acută a cursului sunt următoarele:

  • temperatura crește;
  • există slăbiciune și dureri în organism;
  • apar frisoane.

Se fac studii, se fac analize de laborator, se examinează urina, materialul seminal și sângele. În prostatita bacteriană acută, indicatorii vor fi exprimați clar. În cursul cronic al bolii la un bărbat, iritabilitatea crescută, anxietatea, irascibilitatea etc. sunt mai pronunțate. Pentru a diagnostica corect boala, este necesară o examinare.

consultarea unui medic pentru simptomele prostatitei

Prostatita bacteriană este o boală inflamatorie a glandei prostatei care reduce drastic calitatea vieții pacientului și poate provoca consecințe ireversibile la nivelul organelor genitale masculine.

Prostatita poate fi infecțioasă sau congestivă (neinfecțioasă). Prostatita infecțioasă apare atunci când o infecție intră în țesuturile prostatei. Microbii, virusurile, ciupercile și bacteriile pot pătrunde prin tractul genital. Boala se poate dezvolta ca urmare a unei amigdalite cronice, sinuzite sau boli de rinichi.

Microorganismele patogene condiționat trăiesc în corpul uman, care pot fi activate atunci când sistemul imunitar este slăbit sau în timpul hipotermiei. Acestea sunt Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, enterococi etc. După ce au pătruns în prostată, provoacă un proces inflamator acut.

Prostatita neinfecțioasă sau congestivă se formează din cauza tulburărilor circulatorii la nivelul pelvisului. Cauza poate fi un stil de viață sedentar, leziuni pelvine, tulburări hormonale, abstinența sexuală prelungită sau viața sexuală excesiv de activă. Prostata este afectată negativ de fumat și alcool.

Cum să tratezi prostatita

Cu prostatita de natură infecțioasă, se utilizează terapia cu antibiotice. După identificarea tipului de agent patogen, se prescrie o combinație adecvată de antibiotice, după care starea de sănătate se îmbunătățește în scurt timp.

Preparatele sunt selectate numai după analiza de laborator și aflarea tipului de agent patogen.

Dacă boala este de natură bacteriană, în care sunt prezente microorganisme vii, atunci fără antibiotice selectate individual, tratamentul va fi ineficient.

În cazul prostatitei, alegerea medicamentului potrivit este foarte importantă. Există substanțe care nu pot pătrunde în țesutul prostatei, iar tratamentul cu acestea va fi inutil. Și există o serie de antibiotice care au un efect slab. Doar un medic poate alege tactica de tratament.

În forma acută de prostatita, sunt prescrise medicamente nesteroidiene.

În faza acută a bolii, poate fi necesară o doză puternică de antibiotic, când, cu simptome ușoare ale bolii, poate fi folosit un remediu mai blând.

În stadiul cronic al bolii, sunt prescrise alfa-blocante. Pacientului i se pot prescrie diuretice.

În prezența florei infecțioase, poate pătrunde în vezica urinară, ceea ce va provoca dezvoltarea cistitei acute. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie diuretice și un regim de băut pentru a vă goli în mod activ vezica urinară.

Cu prostatita, glanda prostatică este umflată, iar pentru a ameliora umflarea, unui bărbat i se prescriu antiandrogeni. Aceste medicamente reduc temporar secrețiile și blochează fluxul sanguin. Clismele reci pot fi prescrise. Acestea ajută la ameliorarea umflăturilor în prostatită, a inflamației și la reducerea fluxului sanguin. Mulți medici sunt reticenți în a folosi răceala atunci când sunt tratați cu antibiotice, deoarece constată că, împreună cu întârzierea fluxului sanguin, medicamentele nu ajung la țesutul prostatic și nu există un tratament adecvat.

Dacă după cursul tratamentului nu există niciun răspuns clinic la antibiotice, atunci acesta ar trebui să servească drept motiv pentru suspectarea unui abces de prostată. Pentru a elimina o astfel de patologie, trebuie aplicată intervenția chirurgicală, altfel consecințele pot fi imprevizibile.

Adesea, pacienților cu prostatita li se prescrie masaj de prostată, care se efectuează prin anus. Dar în faza acută a bolii, când este prezentă inflamația, există umflarea glandei și infecția progresează, masajul este categoric contraindicat, deoarece bacteriile se pot răspândi cu ușurință în urină și sânge, ceea ce poate provoca sepsis, care are consecințe grave până la moarte.

Biopsia pentru prostatita severă nu se efectuează. Datele obținute pe baza analizei sângelui, urinei, frotiurilor și ultrasunetelor sunt suficiente pentru a face un diagnostic corect și pentru a selecta medicamente pentru tratamentul și ameliorarea stării pacientului.

Dacă există semne și simptome de prostatita, este urgent să contactați un urolog sau un androlog. El va alege ce medicamente sunt potrivite pentru pacient pentru a trata eficient patologia. În niciun caz nu trebuie să vă automedicați.